Kółka z sosem serowym

Kółka z sosem serowym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
8

Składniki:

  • ½ kg makaronu w kształcie kółek (samochodowych)
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • ½ łyżki musztardy Dijon
  • 2½ szklanki ostrego sera cheddar
  • startego (ok. 30 dag) plus ok. 4 łyżek do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić. Wsypać makaron. Ugotować al dente. Odsączyć, przełożyć do dużej miski. Podgrzać mleko w średnim rondlu, na średnim ogniu. W głębokiej patelni roztopić masło. Gdy zacznie się pienić, dodać mąkę, mieszać 1 minutę. Powoli wlewać gorące mleko. Gotować, ciągle mieszając, aż zacznie bulgotać, ok. 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, ostrej papryki, musztardę i ser. Mieszać, aż się rozpuści. Polać sosem makaron, wymieszać. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA