Klasyczne ciasto anielskie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
- 1 miarka przesianej mąki tortowej
- 1 ½ miarki bardzo drobnego cukru
- 1 ¾ miarki białek dużych jaj (14)
- w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki winianu potasu
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- syrop z dzikiego bzu do dekoracji (według przepisu)
- owoce do dekoracji
- bita śmietana do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na drobnym sitku 4 razy przesiać mąkę i ¾ miarki drobnego cukru.
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól, winian potasu i esencję waniliową. Ubić sztywną pianę. Zwiększyć obroty miksera i dodać pozostały cukier, stopniowo, po jednej łyżce. Ubijać aż piana stanie się sztywna, ale nie sucha. Przełożyć pianę do dużej miski. Dodać suche składniki w 6 porcjach. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do 25-centymetrowej formy nie wysmarowanej tłuszczem. Wygładzić wierzch łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i sprężyste. Odwrócić formę do góry nogami. Postawić na nóżkach albo na butelce. Studzić przez godzinę. Delikatnie podważyć brzegi ciasta nożem przed wyjęciem z formy. Wyłożyć ciasto na talerz do góry nogami. Owinąć folią.
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól, winian potasu i esencję waniliową. Ubić sztywną pianę. Zwiększyć obroty miksera i dodać pozostały cukier, stopniowo, po jednej łyżce. Ubijać aż piana stanie się sztywna, ale nie sucha. Przełożyć pianę do dużej miski. Dodać suche składniki w 6 porcjach. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do 25-centymetrowej formy nie wysmarowanej tłuszczem. Wygładzić wierzch łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i sprężyste. Odwrócić formę do góry nogami. Postawić na nóżkach albo na butelce. Studzić przez godzinę. Delikatnie podważyć brzegi ciasta nożem przed wyjęciem z formy. Wyłożyć ciasto na talerz do góry nogami. Owinąć folią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W