Kaszanka pieczona z konfiturą z cebuli i świeżym tymiankiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
Przygotowanie:
Składniki:
2 kaszanki
1 kg czerwonej cebuli
3 łyżki miodu lub brązowego cukru
3 łyżki dobrego octu balsamicznego
świeżo mielony pieprz
ewentualnie chili i tymianek
olej
pieprz, sól
klarowane masło lub olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i dusimy ok. 40 min. na klarowanym maśle. Następnie dodajemy miód lub cukier i ocet, dusimy, odparowujemy, aż zgęstnieje i stanie się szklista. Możemy dodać też tymianku, siekanego chili i świeżo mielonego pieprzu. Taka konfitura idealnie nadaje się do czerwonych mięs, serów i kaszanki. Kaszankę smażymy lub pieczemy na złoto. Najbardziej lubię ciąć ją w grube plastry, walce, które piekę w wysokiej temperaturze tak, by lekko spuchły. Serwujemy z listkami tymianku, konfiturą cebulową i puree ziemniaczanym z dodatkiem selera, musztardy i estragonu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W