Kanaryjski sos z czerwonej papryki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jose Andres prosto z Hiszpanii
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Przygotowanie:
Składniki na półtorej filiżanki
6 obranych ząbków czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki kminu
1 łyżeczka pimentonu (hiszpańskiej wędzonej, mielonej słodkiej papryki)
1 guindilla (lub inne suszone chili)
60 ml hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia
łyżeczka octu z Jerez
Przygotowanie
W moździerzu czosnek z solą ucieramy na gładką pastę. Obracamy moździerz, zsuwając czosnek ze ścianek tłuczkiem. Dodajemy kmin, pimentón oraz chili i ucieramy, aż składniki dokładnie się połączą. Ucierając, cienką strugą wlewamy do masy oliwę, tak by ją na bieżąco wchłaniała. Dodajemy łyżeczkę wody i octu. Ruch tłuczka w moździerzu powinien być powolny, kolisty i ciągły. Stopniowo dolewamy płyny. Do podania trzymamy gotowy sos w temperaturze pokojowej.
José radzi: Do niegotowanych sosów zawierających czosnek należy używać bardzo świeżych ząbków. Starszy czosnek jest ostry i gorzki.
© Jose Andres
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W