Kanapki z wyciąganą wieprzowiną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.121)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Na mieszankę przypraw do natarcia mięsa4 czubate łyżki brązowego cukru
4 czubate łyżki słodkiej papryki
2 czubate łyżki granulowanego czosnku
2 czubate łyżki granulowanej cebuli
2 czubate łyżki mielonego pieprzu
2 czubate łyżki drobnej soli
2 czubate łyżki mielonego kminu rzymskiego
2 czubate łyżki mielonej kolendry
2 czubate łyżki suszonego oregano
Na marynatę
1 szklanka octu jabłkowego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki mieszanki przyprawowej
Do grillowania
2,75 – 3,6 kg łopatki wieprzowej z kością
2 szklanki namoczonych wiórów
Mieszanka przyprawowa
Wszystkie przyprawy wsypać do słoika i potrząsając dobrze je wymieszać. Hojnie posypać nią wieprzowinę i wcierać w mięso do czasu, aż będzie dobrze pokryte. Mięso włożyć do lodówki na całą noc.
Marynata
Składniki marynaty dobrze wymieszać w małej misce.
Wieprzowina
Grill ogrodowy rozgrzać do wysokiej temperatury. Z jednej strony usunąć ruszt i umieścić tam garnek z namoczonymi wiórami i zamknąć pokrywę. Kiedy wióry zaczną się dymić, zmniejszyć temperaturę, aż osiągnie 120°C. Łopatkę położyć na grillu obok wiórów drzewnych. Zamknąć pokrywę i piec do czasu, aż mięso osiągnie wewnętrzną temperaturę 60°C, co zajmie kilka godzin lub więcej. W tym przypadku dłużej znaczy smaczniej. Od czasu do czasu trzeba będzie dokładać wiórów i eksperymentować, aby utrafić w temperaturę pod garnkiem, w którym będą stale dymiły. Gotową wieprzowinę ułożyć na dużej blasze do pieczenia i odstawić ją na kilka minut, żeby ostygła. Mięso rwać na kawałki dwoma widelcami lub po prostu palcami. Powinno pójść łatwo. Dodać kilka kropli sosu barbeque i wymieszać. Podawać z ziemniaczanymi bułkami i sałatką coleslaw z dużą ilością sosu barbeque.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia Ameryki Północnej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W