Kalmary z chili, czosnkiem i sałatą

Kalmary z chili, czosnkiem i sałatą
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 14)
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 2 średnie kalmary
  • 2 białka
  • ½ filiżanki mąki ryżowej
  • główka obranego
  • pokrojonego czosnku
  • 2 łyżeczki soli wpłatkach
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • ½ pęczka posiekanej dymki
  • 2 posiekane czerwone chili
  • 60 ml oleju z orzeszków ziemnych
  • sałata lodowa
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • pokrojony ogórek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kalmary oczyścić. Pokroić w 4-centymetrowe paski. W woku rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek. Odsączyć na papierowym ręczniku. Ubić białka. Zanurzyć kalmary w pianie, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podsmażyć dymkę, chili i imbir. Dorzucić kalmary. Dodać czosnek i kolendrę. Wyłożyć na talerz. Podawać z sałatą i ogórkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA