Jabłka w toffi z kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 4 duże jabłka
- obrane
- pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki
- 4 gruszki
- obrane i przekrojone na ćwiartki
- 125 g niesolonego masła
- 125 g ciemnobrązowego miękkiego cukru
- otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
- garść fig i garść daktyli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Do płaskiego rondla albo na patelnię włóż jabłka i gruszki, dodaj masło, cukier oraz skórkę i sok z pomarańczy i smaż na małym ogniu mieszając, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać do zmięknięcia owoców, lecz nie doprowadź do ich rozpadania się.
Wymieszaj mąkę, płatki, masło oraz cukier i zagnieć kruszonkę. Rozłóż owoce w brytfance, na nich kruszonkę i zapiekaj 25-30 min. Podawaj porcje z sosem custard, śmietaną lub lodami waniliowymi.
Wymieszaj mąkę, płatki, masło oraz cukier i zagnieć kruszonkę. Rozłóż owoce w brytfance, na nich kruszonkę i zapiekaj 25-30 min. Podawaj porcje z sosem custard, śmietaną lub lodami waniliowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W