Jabłka w toffi z kruszonką

Jabłka w toffi z kruszonką
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • obrane
  • pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki
  • 4 gruszki
  • obrane i przekrojone na ćwiartki
  • 125 g niesolonego masła
  • 125 g ciemnobrązowego miękkiego cukru
  • otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • garść fig i garść daktyli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Do płaskiego rondla albo na patelnię włóż jabłka i gruszki, dodaj masło, cukier oraz skórkę i sok z pomarańczy i smaż na małym ogniu mieszając, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać do zmięknięcia owoców, lecz nie doprowadź do ich rozpadania się.
Wymieszaj mąkę, płatki, masło oraz cukier i zagnieć kruszonkę. Rozłóż owoce w brytfance, na nich kruszonkę i zapiekaj 25-30 min. Podawaj porcje z sosem custard, śmietaną lub lodami waniliowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA