Jabłka pod kruszonką z kandyzowanym boczkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Boczek:6 grubych plastrów boczku
cukier do posypania
szczypta wędzonego cayenne
Jabłka:
6 jabłek mekintosz
¼ szklanki likieru klonowego
lub ¼ szklanki syropu klonowego
½ laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli morskiej
Kruszonka:
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki orzechów włoskich
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru brązowego
80 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
Boczek:
Rozgrzać piekarnik do 205°C. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Plastry boczku ułożyć na drucianym ruszcie i równomiernie posypać cukrem. Cukier uklepać i posypać wędzonym cayenne. Przenieść na blachę. Piec około 12 minut, lub aż cukier się skarmelizuje. Często sprawdzać. Upieczony boczek przenieść ostrożnie szczypcami na druciany ruszt, by wystygł i stwardniał.
Jabłka:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w żaroodpornym naczyniu. Wymieszać z likierem, miąższem z wanilii, gałką muszkatołową i solą.
Kruszonka:
Obniżyć temperaturę piekarnika do 190°C. W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, rozdrobnione orzechy i cukier brązowy. Przy pomocy siekaczki do ciasta szybko połączyć z zimnym masłem.
Kruszonkę równomiernie rozłożyć na jabłkach i piec 40 minut, lub aż zrumieni się kruszonka, a sos zacznie bulgotać.
Kawałki ciasta z ułożonymi na nich plastrami boczku podawać z kieliszkiem likieru cynamonowego.
© Nadia G.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W