Islandzkie naleśniki z jagodami

Islandzkie naleśniki z jagodami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Specjały Islandii (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia islandzka
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
¼ szklanki roztopionego masła
3 jajka
2-3 szklanki mleka
cukier

Nadzienie jagodowe:
2 szklanki jagód
¼ szklanki cukru pudru
skyr z bitą śmietaną
1 szklanka śmietany kremówki, ubitej
1 szklanka jogurtu greckiego lub skyru
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wlej roztopione masło i dodaj jajka. Na koniec wlej mleko małymi porcjami, starannie mieszając ciasto trzepaczką. To bardzo ważny etap, albowiem ciasto nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i gładkości. Wlej tyle mleka, żeby ciasto nie było zbyt gęste ani za rzadkie. Ciasto nabrane na łyżkę powinno z niej spływać jak śmietana kremówka. Roztop nieco masła na patelni do smażenia naleśników. Wlewaj chochelką porcje ciasta na patelnię kołysząc nią, żeby rozprowadzić ciasto. Naleśniki powinny być tak cienkie, jak to tylko możliwe. Kiedy powierzchnia smażącego się naleśnika wyschnie, odwróć go łopatką podważając najpierw brzegi i smaż z drugiej strony przez 15 sekund. Gotowe naleśniki układaj stosem na talerzu, posypując każdy niewielką ilością cukru. Wsyp jagody do miski i dodaj cukier puder. Wymieszaj, rozgniatając większość owoców. Dodaj bitą śmietanę do jogurtu i wymieszaj delikatnie, żeby bita śmietana nie opadła. Można dodać do kremu kilka kropel ekstraktu waniliowego do smaku.
Nałóż porcję kremu blisko krawędzi naleśnika, a następnie 1-2 łyżki rozgniecionych jagód. Wreszcie złóż naleśnik na czworo, tworząc zgrabny rożek. W ten sam sposób przygotuj kolejne naleśniki.

Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA