Indywidualne tarty cytrynowe z bezą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Ciastka
750 g kruchego ciasta
2 szklanki (500 ml) soku z cytryn
6 jajek
6 żółtek
1 ½ szklanki (375 ml) cukru
1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Ciasto rozwałkować do 3 mm i wyciąć krążki o średnicy 15 cm. Wylepić nimi 6 dziesięciocentymetrowych foremek do tart, obcinając nadmiar ciasta. Schładzać 30 min. Każdą wyłożyć pergaminem i wypełnić suszonym grochem lub fasolą. Piec 15 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, usunąć ziarna i pergamin i piec jeszcze 10 min. Ubić jajka, żółtka, sok z cytryn, cukier i wanilię. Wlać do rondla i podgrzewać 5 minut, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać na blachę i całkiem wystudzić. Nakładać do upieczonych spodów.
Beza
4 białka
1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki (2 ml) wodorowinianu potasowego (cream of tartar)
1 szklanka (250 ml cukru)
Przygotowanie
Ubijać białka z wanilią i wodorowinianem potasowym, aż uformują się szczyty. Ubijając, dodawać po 1 łyżce cukier. Gotowa piana na bezę powinna być lśniąca i sztywna. Nałożyć na tarty, dokładnie pokrywając całą powierzchnię. Piec 20 – 25 minut w 180 stopniach C., aż bezy się zrumienią. Przestudzić 15 minut przed wyjęciem z foremek.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W