Indywidualne tarty cytrynowe z bezą

Indywidualne tarty cytrynowe z bezą
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Ciastka
750 g kruchego ciasta
2 szklanki (500 ml) soku z cytryn
6 jajek
6 żółtek
1 ½ szklanki (375 ml) cukru
1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego

Przygotowanie
Ciasto rozwałkować do 3 mm i wyciąć krążki o średnicy 15 cm. Wylepić nimi 6 dziesięciocentymetrowych foremek do tart, obcinając nadmiar ciasta. Schładzać 30 min. Każdą wyłożyć pergaminem i wypełnić suszonym grochem lub fasolą. Piec 15 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, usunąć ziarna i pergamin i piec jeszcze 10 min. Ubić jajka, żółtka, sok z cytryn, cukier i wanilię. Wlać do rondla i podgrzewać 5 minut, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać na blachę i całkiem wystudzić. Nakładać do upieczonych spodów.


Beza
4 białka
1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki (2 ml) wodorowinianu potasowego (cream of tartar)
1 szklanka (250 ml cukru)

Przygotowanie
Ubijać białka z wanilią i wodorowinianem potasowym, aż uformują się szczyty. Ubijając, dodawać po 1 łyżce cukier. Gotowa piana na bezę powinna być lśniąca i sztywna. Nałożyć na tarty, dokładnie pokrywając całą powierzchnię. Piec 20 – 25 minut w 180 stopniach C., aż bezy się zrumienią. Przestudzić 15 minut przed wyjęciem z foremek.


@ Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA