Gulasz z jagnięcia rasy barbados czarnobrzuchej
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g łopatki jagnięcej pokrojonej na 4 cm kawałki
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- listki z 1 gałązki świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki tymianku suszonego)
- listki z 1 gałązki świeżego majeranku (lub ½ łyżeczki majeranku suszonego)
- 1 drobno pokrojona mała cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- pokrojone na cienkie plasterki
- 2 czubate łyżeczki przypraw Bajanów
- chlust sosu paprykowego lub tabasco
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 g masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 średnia marchewka
- pokrojona w kostkę
- 1 duży surowy burak
- pokrojony w kostkę
- 3 małe zielone banany
- pokrojone na 3 cm kawałki
- 1 bouquet garni (listek laurowy
- tymianek i majeranek)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jagnięcinę opłukać i osuszyć. Wymieszać z czosnkiem, ziołami, kostką rosołową, cebulą, selerem, przyprawami Bajanów i sosem paprykowym. Rozgrzać suchą patelnię i wsypać cukier. Kiedy się skarmelizuje, wrzucić jagnięcinę z przyprawami. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Domieszać masło i mąkę. Dodać marchewkę, buraka, zielone banany i bouquet garni. Wlać taką ilość wody, żeby pokryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dusić na małym ogniu 15-20 minut, aż jagnięcina będzie miękka. W razie potrzeby dolać wody. Podawać z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W