Gulasz z jagnięcia rasy barbados czarnobrzuchej

Gulasz z jagnięcia rasy barbados czarnobrzuchej
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 450 g łopatki jagnięcej pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • listki z 1 gałązki świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki tymianku suszonego)
  • listki z 1 gałązki świeżego majeranku (lub ½ łyżeczki majeranku suszonego)
  • 1 drobno pokrojona mała cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 czubate łyżeczki przypraw Bajanów
  • chlust sosu paprykowego lub tabasco
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 30 g masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 średnia marchewka
  • pokrojona w kostkę
  • 1 duży surowy burak
  • pokrojony w kostkę
  • 3 małe zielone banany
  • pokrojone na 3 cm kawałki
  • 1 bouquet garni (listek laurowy
  • tymianek i majeranek)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jagnięcinę opłukać i osuszyć. Wymieszać z czosnkiem, ziołami, kostką rosołową, cebulą, selerem, przyprawami Bajanów i sosem paprykowym. Rozgrzać suchą patelnię i wsypać cukier. Kiedy się skarmelizuje, wrzucić jagnięcinę z przyprawami. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Domieszać masło i mąkę. Dodać marchewkę, buraka, zielone banany i bouquet garni. Wlać taką ilość wody, żeby pokryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dusić na małym ogniu 15-20 minut, aż jagnięcina będzie miękka. W razie potrzeby dolać wody. Podawać z ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA