Grzybowy krem pod daszkiem z ciasta

Grzybowy krem pod daszkiem z ciasta
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ½ średniej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ łodygi selera naciowego pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • drobno posiekany
  • 450 g grzybów (pieczarek
  • shitake i boczniaków) pokrojonych
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • ½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • sól i pieprz
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
  • rozmrożonego
  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania
  • gruboziarnista sól morska do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę z selerem naciowym, aż się zeszkli, przez około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Zwiększ ogień, dodaj grzyby i duś do miękkości, aż płyn odparuje (około 6 minut). Dolej wino, zagotuj, a następnie dodaj bulion drobiowy, tymianek oraz ziemniaki i lekko dopraw do smaku. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut). Zmiksuj zupę blenderem na gładkie purée. Wmieszaj śmietanę, dopraw do smaku, a następnie ostudź do temperatury otoczenia przed przykryciem ciastem francuskim (albo ugotuj dzień wcześniej i przechowaj w lodówce). Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw 4 duże żaroodporne kokilki do brytfanki i wlej do kokilek ostudzoną zupę. Wytnij kwadraty albo koła z ciasta francuskiego o przekątnej/średnicy o 2,5 cm dłużej niż średnica naczynek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem krawędzie kokilek i przykryj kawałkami ciasta, delikatnie dociskając brzegi do krawędzi naczyń. Posmaruj wieczka z ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp solą morską. Zapiekaj około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte, a zupa gorąca. Przestaw kokilki na spodeczki i od razu podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA