Grzybowy krem pod daszkiem z ciasta
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ½ średniej cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ łodygi selera naciowego pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- drobno posiekany
- 450 g grzybów (pieczarek
- shitake i boczniaków) pokrojonych
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- ½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- sól i pieprz
- ¼ szklanki śmietany kremówki
- 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
- rozmrożonego
- 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania
- gruboziarnista sól morska do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę z selerem naciowym, aż się zeszkli, przez około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Zwiększ ogień, dodaj grzyby i duś do miękkości, aż płyn odparuje (około 6 minut). Dolej wino, zagotuj, a następnie dodaj bulion drobiowy, tymianek oraz ziemniaki i lekko dopraw do smaku. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut). Zmiksuj zupę blenderem na gładkie purée. Wmieszaj śmietanę, dopraw do smaku, a następnie ostudź do temperatury otoczenia przed przykryciem ciastem francuskim (albo ugotuj dzień wcześniej i przechowaj w lodówce). Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw 4 duże żaroodporne kokilki do brytfanki i wlej do kokilek ostudzoną zupę. Wytnij kwadraty albo koła z ciasta francuskiego o przekątnej/średnicy o 2,5 cm dłużej niż średnica naczynek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem krawędzie kokilek i przykryj kawałkami ciasta, delikatnie dociskając brzegi do krawędzi naczyń. Posmaruj wieczka z ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp solą morską. Zapiekaj około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte, a zupa gorąca. Przestaw kokilki na spodeczki i od razu podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W