Gruszki w syropie podawane z błyskawicznymi sufletami
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 100 gramów cukru
- 1 laska wanilii
- 3 obrane gruszki
Syrop:
- 1 butelka wina St Emilion lub dobrego burgunda
- 100 gramów cukru
Suflety:
- kawałek masła do smarowania
- 1 łyżka cukru do posypania
- 4 białka
- 120 ml gotowego kremu custard
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- migdały w płatkach
lody waniliowe do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Odciąć dolną część gruszek. Gniazdo wyciąć nożem do melona.
- Gruszki zalać winem, dodać cukier, nasiona i laskę wanilii. Gotować powoli 15-20 minut. Zostawić w syropie w wysterylizowanym słoiku na 48 godzin.
- Foremki posmarować masłem i wysypać cukrem.
- Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z kremem custard w dużej misce.
- Masę nałożyć do foremek, posypać migdałami. Piec 10 minut.
- Syrop z gotowania gruszek zagotować z cukrem i zredukować do 100 mililitrów.
- Gruszki zanurzyć w syropie przed podaniem, przełożyć na talerze. Podawać z lodami, syropem i sufletem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W