Gruszki w syropie podawane z błyskawicznymi sufletami

Gruszki w syropie podawane z błyskawicznymi sufletami
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 100 gramów cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 obrane gruszki
Syrop:
  • 1 butelka wina St Emilion lub dobrego burgunda
  • 100 gramów cukru
Suflety:
  • kawałek masła do smarowania
  • 1 łyżka cukru do posypania
  • 4 białka
  • 120 ml gotowego kremu custard
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • migdały w płatkach
lody waniliowe do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Odciąć dolną część gruszek. Gniazdo wyciąć nożem do melona.
  2. Gruszki zalać winem, dodać cukier, nasiona i laskę wanilii. Gotować powoli 15-20 minut. Zostawić w syropie w wysterylizowanym słoiku na 48 godzin.
  3. Foremki posmarować masłem i wysypać cukrem.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z kremem custard w dużej misce.
  5. Masę nałożyć do foremek, posypać migdałami. Piec 10 minut.
  6. Syrop z gotowania gruszek zagotować z cukrem i zredukować do 100 mililitrów.
  7. Gruszki zanurzyć w syropie przed podaniem, przełożyć na talerze. Podawać z lodami, syropem i sufletem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA