Glazurowane kiełbaski i tosty z anchois

Glazurowane kiełbaski i tosty z anchois
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Na tosty z anchois:
2 ząbki czosnku
200 g wypestkowanych czarnych oliwek dobrej jakości
3 łyżki oliwy extra vergine
5 filecików anchois
8 kromek białego pieczywa bez skórki

Na glazurowane kiełbaski:
20 kiełbasek w typie włoskim
2 łyżki miodu
5 łyżek sosu Worcestershire
kilka kropli tabasco

Na sosy:
1 słoik ketchupu
kilka kropli tabasco
1 małe opakowanie creme fraiche
kilka łodyg estragonu, posiekanych
½ pęczka szczypiorku, posiekanego
1 łyżka musztardy ziarnistej

Przygotowanie:
Tosty z anchois: w blenderze zmiksuj oliwki, anchois, oliwę i czosnek. W razie potrzeby dopraw do smaku, ale pamiętaj – anchois są bardzo słone. Rozwałkuj kromki pieczywa, aż staną się cienkie. Posmaruj każdą kromkę miksturą, nakryj drugą kromką i usmaż na oleju na złotobrązowo. Pokrój na części, by powstały „paluszki”. Glazurowane kiełbaski: smaż kiełbaski 5 minut na niewielkiej ilości oleju.
Kiedy się zrumienią, dodaj miód, sos Worcestershire i odrobinę oliwy. Smaż na średnim ogniu 15-20 minut, aż kiełbaski dojdą, a płyn się zredukuje. Kiełbaski powinny być dobrze pokryte glazurą i lepkie.
Sosy: połącz creme fraiche, posiekane zioła i musztardę. W drugim naczyniu wymieszaj tabasco z ketchupem. Podaj kiełbaski z sosami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA