Glazurowane golonki jagnięce
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 6 golonek jagnięcych
- każda po 350 g
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brandy
- ¼ szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego lub octu z sherry
- ½ szklanki (125 ml) miodu gryczanego
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 pomarańcza
- pokrojona w talarki
- 1 cebula
- obrana i przekrojona na pół
- 2 ząbki czosnku
- obrane i przekrojone na pół
- 6 marchewek
- pokrojonych ukośnie w talarki o grubości 2,5 cm
- 4 korzenie pasternaku (lub pietruszki)
- pokrojone ukośnie w talarki o grubości 2,5 cm
- 2 łodygi natki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na patelni partiami zrumień golonki na oliwie i maśle. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do brytfanny 38 x 25 cm.
Zalej patelnię brandy i octem. Zredukuj o połowę. Dodaj miód, bulion i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej do brytfanny. Dodaj pomarańczę, cebulę i czosnek. Piecz godzinę, regularnie polewając sosem. Umieść w brytfannie pozostałe warzywa i dociśnij, by były zanurzone w sosie. Dopraw solą i pieprzem. Piecz jeszcze 45 minut, aż golonki pokryją się glazurą. Nakryj i piecz 30 -45 minut, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Zalej patelnię brandy i octem. Zredukuj o połowę. Dodaj miód, bulion i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej do brytfanny. Dodaj pomarańczę, cebulę i czosnek. Piecz godzinę, regularnie polewając sosem. Umieść w brytfannie pozostałe warzywa i dociśnij, by były zanurzone w sosie. Dopraw solą i pieprzem. Piecz jeszcze 45 minut, aż golonki pokryją się glazurą. Nakryj i piecz 30 -45 minut, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W