Galaretka z czerwonych porzeczek

Galaretka z czerwonych porzeczek
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1,8 kg czerwonych porzeczek
  • 700 ml wody
  • garstka goździków
  • 1 łyżeczka stołowa zmielonego cynamonu
  • 450 g miałkiego cukru
  • 4 łyżki stołowe octu słodowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp porzeczki do rondla. Wlej wodę. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut. Łyżką wazową przełóż na muślinowe sito. Nie dociskaj porzeczek, bo galaretka będzie mętna. Pozostaw na noc, żeby powoli obciekły. Do soku dodaj cukier i ocet. Wymieszaj, gotuj do temperatury 105°C. Wystudź i przełóż do wysterylizowanych słoików. Podawaj do pieczonego combru sarniego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA