Francuskie tosty z nektarynkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg dojrzałych nektarynek lub brzoskwiń
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 225 ml mleka
- 75 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 8 kromek brioszki grubych na 4 cm
- 4 łyżki masła
- jogurt i syrop klonowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podziel nektarynki na części o grubości 1 cm. Usuń pestki. Włóż owoce do naczynia, dodaj sok z cytryny, połowę cukru i odstaw na 30 min. W dużej misce ubij jajka, mleko, śmietanę, wanilię i cynamon z pozostałym cukrem. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Za pomocą ostrego noża z jednej strony natnij każdą kromkę brioszki, by powstała kieszonka. Pozostaw około centymetra przy krawędziach. Napełnij kieszonki nektarynkami. Każdą kromkę zanurz w masie jajecznej na minutę. Obróć raz albo dwa. Rozgrzej masło na dużej patelni na średnim ogniu. Kiedy masło zacznie skwierczeć, wyjmij dwie nadziewane brioszki z masy jajecznej i smaż, aż staną się złotobrązowe. Przełóż kromki na drugą stronę i smaż, aż się zrumienią. Zdejmij z patelni i ułóż na blasze. Usmaż pozostałe. Blachę z tostami włóż do piekarnika na 10-12 minut. Podawaj natychmiast na podgrzanych talerzach z jogurtem, syropem klonowym i niewykorzystanymi wcześniej nektarynkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W