Francuskie tosty z grzybami w brandy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Grzyby:
1 łyżka masła, z nadmiarem do grzanek
900 g grzybów (leśnych, pieczarek, boczniaków, shitake)
1 szalotka, drobno posiekana
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki brandy
1 szklanka śmietany kremówki
sól i pieprz
Tosty:
2 duże jajka
2/3 szklanki mleka
8 kromek wiejskiego chleba
masło, do smażenia
Przygotowanie:
Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj grzyby i duś do miękkości, prawie całkowicie redukując płyn (ok. 5 min). Dodaj szalotkę, tymianek i smaż minutę. Wmieszaj brandy, a następnie kremówkę. Po 1-2 min, kiedy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku. Aby przygotować tosty, rozkłóć jajka z mlekiem. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Obtocz kromki chleba w rozkłóconym jajku. Posmaruj blachę masłem i smaż francuskie tosty ok. 3 min z każdej strony, aż przybiorą złoty kolor. Zdejmij tosty z patelni i przechowaj w cieple. Rozłóż po 2 tosty na talerze i nałóż na nie porcje grzybów. Od razu podawaj.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W