Francuskie tosty z grzybami w brandy

Francuskie tosty z grzybami w brandy
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Grzyby:
1 łyżka masła, z nadmiarem do grzanek
900 g grzybów (leśnych, pieczarek, boczniaków, shitake)
1 szalotka, drobno posiekana
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki brandy
1 szklanka śmietany kremówki
sól i pieprz

Tosty:
2 duże jajka
2/3 szklanki mleka
8 kromek wiejskiego chleba
masło, do smażenia

Przygotowanie:
Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj grzyby i duś do miękkości, prawie całkowicie redukując płyn (ok. 5 min). Dodaj szalotkę, tymianek i smaż minutę. Wmieszaj brandy, a następnie kremówkę. Po 1-2 min, kiedy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku. Aby przygotować tosty, rozkłóć jajka z mlekiem. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Obtocz kromki chleba w rozkłóconym jajku. Posmaruj blachę masłem i smaż francuskie tosty ok. 3 min z każdej strony, aż przybiorą złoty kolor. Zdejmij tosty z patelni i przechowaj w cieple. Rozłóż po 2 tosty na talerze i nałóż na nie porcje grzybów. Od razu podawaj.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA