Filet z ryby z rozmarynem
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- ½ kg filetów z białej ryby o zwartym mięsie
- ok 2 cm grubości (jeśli cieńsze – skrócić czas smażenia)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
- posiekany (ok 1 łyżka)
- ¼ szklanki włoskiego wina lub wytrawnego wermutu
- 2 łyżki czarnych oliwek
- bez pestek
- pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki listków świeżego rozmarynu plus 2 gałązki do dekoracji
- 1 łyżka niesolonego masła
- 1 cytryna pokrojona w cząstki
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety posypać solą i pieprzem z obu stron. Lekko oprószyć mąką, strząsnąć nadmiar. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wlać oliwę. Włożyć rybę, Smażyć 2 minuty nie przesuwając. Obrócić, smażyć kolejne 2 minuty, zmniejszywszy ogień. Zlać oliwę i ponownie obrócić filety. Z boku patelni dołożyć czosnek, smażyć mieszając 10-15 sekund, nie przypalić. Szybko dodać wino, oliwki, i rozmaryn, mieszać aż wino odparuje - ok 1½ minuty. Wyłożyć filety na podgrzane talerze. Do sosu dodać masło. Polać rybę. Przybrać gałązką świeżego rozmarynu. Podawać z cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W