Faszerowane karczochy
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 29)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 cytryna
- przekrojona na pół
- 5 całych karczochów
- ¾ szklanki bułki tartej
- ½ szklanki startego sera pecorino romano
- 1 ząbek czosnku
- posiekany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z cytryny do dużej miski, dolać wody. Odciąć łodygi, górę i ostre końcówki liści karczochów. Włożyć karczochy do zakwaszonej wody, żeby nie ściemniały. W małej misce wymieszać bułkę tartą, ser, czosnek i pietruszkę. Przyprawić pieprzem. Rozluźnić karczochy, rozsuwając liście. Nałożyć farsz między liście. Ułożyć karczochy jeden obok drugiego w dużym rondlu z dopasowaną pokrywką. Nalać na dno 2-3 cm wody. Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować do miękkości 35-40 minut. Dolewać wody, żeby nie wyparowała całkowicie. Podawać na gorąco, każdy na osobnym talerzu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W