Faszerowane karczochy

Faszerowane karczochy
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 cytryna
  • przekrojona na pół
  • 5 całych karczochów
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki startego sera pecorino romano
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z cytryny do dużej miski, dolać wody. Odciąć łodygi, górę i ostre końcówki liści karczochów. Włożyć karczochy do zakwaszonej wody, żeby nie ściemniały. W małej misce wymieszać bułkę tartą, ser, czosnek i pietruszkę. Przyprawić pieprzem. Rozluźnić karczochy, rozsuwając liście. Nałożyć farsz między liście. Ułożyć karczochy jeden obok drugiego w dużym rondlu z dopasowaną pokrywką. Nalać na dno 2-3 cm wody. Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować do miękkości 35-40 minut. Dolewać wody, żeby nie wyparowała całkowicie. Podawać na gorąco, każdy na osobnym talerzu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA