Faszerowana kapusta z trzema rodzajami sera
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 10 liści włoskiej kapusty
- 1 ½ szklanki (375 ml)drobno posiekanych porów
- 60 g miękkiego masła
- 60 ml białego wina
- 115 g sera typu brie
- bez skórki
- 115 g półtwardego pleśniowego sera o płukanej skórce
- bez skórki
- pokrojonego w kostkę
- 6 ziemniaków
- obranych i poszatkowanych w talarki o grubości 3 mm
- 3 szklanki mleka
- 1 łodyga świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- górna część dyni piżmowej
- obrana i poszatkowana
- 115 g twardego sera
- bez skórki
- pokrojonego w kostkę
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i blanszuj około 4 minut aż zmiękną. Opłucz zimną wodą i odstaw.
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i uduś pory. Dodaj wino i pozwól, by odparowało. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj brie i ser o płukanej skórce. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku i przełóż do naczynia. Na tej samej patelni połącz ziemniaki, mleko, tymianek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 5 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą al dente. Kilka razy zamieszaj. Usuń tymianek i ząbek czosnku. Odcedź ziemniaki i wlej mleko z powrotem na patelnię. Dodaj dynię i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aż dynia stanie się al dente. Odcedź i odstaw. Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż papierem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Ułóż duży liść kapusty na dnie formy. Wyłóż boki formy za pomocą sześciu liści. Powinny wystawać na zewnątrz. Połóż jeszcze jeden liść na dnie. Wyłóż 2/3 ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Lekko dociśnij i dodaj pory z serem. Wyłóż resztę ziemniaków, a następnie dynię. Na koniec dodaj ser i nakryj liściem kapusty. Zawiń wystające liście do środka i nakryj jeszcze jednym. Wierzch posmaruj pozostałym masłem. Zawiń formę za pomocą dwóch arkuszy folii aluminiowej. Postaw formę na blasze. Piecz półtorej godziny. Wyjmij z piekarnika. Nakryj talerzem i odstaw na 15 minut. Wyjmij z formy i podaj z sałatą.
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i uduś pory. Dodaj wino i pozwól, by odparowało. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj brie i ser o płukanej skórce. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku i przełóż do naczynia. Na tej samej patelni połącz ziemniaki, mleko, tymianek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 5 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą al dente. Kilka razy zamieszaj. Usuń tymianek i ząbek czosnku. Odcedź ziemniaki i wlej mleko z powrotem na patelnię. Dodaj dynię i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aż dynia stanie się al dente. Odcedź i odstaw. Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż papierem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Ułóż duży liść kapusty na dnie formy. Wyłóż boki formy za pomocą sześciu liści. Powinny wystawać na zewnątrz. Połóż jeszcze jeden liść na dnie. Wyłóż 2/3 ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Lekko dociśnij i dodaj pory z serem. Wyłóż resztę ziemniaków, a następnie dynię. Na koniec dodaj ser i nakryj liściem kapusty. Zawiń wystające liście do środka i nakryj jeszcze jednym. Wierzch posmaruj pozostałym masłem. Zawiń formę za pomocą dwóch arkuszy folii aluminiowej. Postaw formę na blasze. Piecz półtorej godziny. Wyjmij z piekarnika. Nakryj talerzem i odstaw na 15 minut. Wyjmij z formy i podaj z sałatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W