Fałszywy suflet cytrynowy

Fałszywy suflet cytrynowy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 14 g żelatyny
  • 2 jajka
  • 200 g miałkiego cukru
  • skórka otarta z dwóch dużych cytryn
  • 300 ml gęstej kremówki
  • siekane orzechy i połówki zielonych winogron do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Formę sufletową o pojemności 900 ml nasmarować masłem. Z pergaminu zrobić kołnierz, owinąć formę ciasno tak, by kołnierz wystawał około 5 cm ponad brzeg formy. Rozpuścić żelatynę według instrukcji na opakowaniu (w jak najmniejszej ilości wody — maksymalnie 4 łyżki). Jeśli żelatyna była rozpuszczana w gorącej wodzie — odstawić do wystygnięcia. Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok do miseczki. Żółtka oddzielić od białek do dwóch misek. Utrzeć żółtka z cukrem, aż zgęstnieją i nabiorą jaśniejszej barwy. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz żelatynę, wymieszać dokładnie. Ubić sztywną pianę z białek. Ubić kremówkę. Wymieszać ubitą kremówkę z masą jajeczną, następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać, przegarniając. Przełożyć wszystko do formy sufletowej i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki zdjąć kołnierz, uprzednio przesuwając od wewnątrz płaskim nożem. Wystające ponad formę brzegi udekorować siekanymi orzechami, na wierzch wycisnąć trochę bitej śmietany (używając rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka) i ułożyć połówki winogron.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA