Fałszywy suflet cytrynowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 14 g żelatyny
- 2 jajka
- 200 g miałkiego cukru
- skórka otarta z dwóch dużych cytryn
- 300 ml gęstej kremówki
- siekane orzechy i połówki zielonych winogron do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Formę sufletową o pojemności 900 ml nasmarować masłem. Z pergaminu zrobić kołnierz, owinąć formę ciasno tak, by kołnierz wystawał około 5 cm ponad brzeg formy. Rozpuścić żelatynę według instrukcji na opakowaniu (w jak najmniejszej ilości wody — maksymalnie 4 łyżki). Jeśli żelatyna była rozpuszczana w gorącej wodzie — odstawić do wystygnięcia. Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok do miseczki. Żółtka oddzielić od białek do dwóch misek. Utrzeć żółtka z cukrem, aż zgęstnieją i nabiorą jaśniejszej barwy. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz żelatynę, wymieszać dokładnie. Ubić sztywną pianę z białek. Ubić kremówkę. Wymieszać ubitą kremówkę z masą jajeczną, następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać, przegarniając. Przełożyć wszystko do formy sufletowej i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki zdjąć kołnierz, uprzednio przesuwając od wewnątrz płaskim nożem. Wystające ponad formę brzegi udekorować siekanymi orzechami, na wierzch wycisnąć trochę bitej śmietany (używając rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka) i ułożyć połówki winogron.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W