Empanadas z wołowiną

Empanadas z wołowiną
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Na nadzienie:
2-3 łyżki oliwy
2 czerwone papryki, bez nasion, drobno pokrojone
2 czerwone cebule, drobno posiekane
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 spora szczypta mielonego cynamonu
1 spora szczypta mielonego kminu
1 duża garść zielonych oliwek, bez pestek
1 garść rodzynek
1 łyżka suszonego oregano
1 spora szczypta suszonych płatków chili
1 spora szczypta cukru demerara
400 g mielonej wołowiny
2 jajka na twardo, starte
1 pęczek natki

Na ciasto:
400 g mąki + nieco do oprószenia
2 łyżeczki soli
80 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę
200 ml ciepłej wody
1 ubite jajko
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ciasto: przesiej mąkę do dużej miski i dodaj sól oraz masło. Rozetrzyj składniki opuszkami palców, żeby powstało ciasto o konsystencji bułki tartej. Dodaj wodę i wymieszaj nożem do masła, aż powstanie ścisłe ciasto. Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i ugniataj 1-2 minuty, aż stanie się gładkie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut lub godzinę. Tymczasem przygotuj nadzienie.
Nadzienie: na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj papryki i cebule. Smaż 3-4 minuty, aż zmiękną i zaczną się rumienić. Dodaj czosnek, przyprawy, oliwki, rodzynki, oregano, płatki chili i cukier. Smaż 1-2 minuty. Dodaj mieloną wołowinę i smaż jeszcze 6-7 minut, do zrumienienia.
Odstaw do ostygnięcia. Wmieszaj starte jajko i natkę. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj do grubości 5 mm. Wytnij placki o średnicy 10 cm. Pośrodku każdego placka nałóż 2 łyżki nadzienia. Posmaruj brzegi jajkiem i uformuj kształt pierogów. Dociśnij brzegi widelcem. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej 5 cm oleju. Na próbę zanurz w oleju nieco tartej bułki – powinna skwierczeć i zbrązowieć w ciągu 30 sekund. Ostrożnie zanurzaj po 2 empanadas w tłuszczu. Smaż z obu stron, aż staną się brązowozłote. Wyjmij o odłóż na papier kuchenny.
Ostudź i podaj z zimnym piwem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA