Duszony fenkuł
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 fenkuły
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 pasków skórki z cytryny
- 2 łyżki Pernoda
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 łyżka podprażonych nasion kopru włoskiego
- 2 gałązki estragonu
- 50 g masła
- oliwa do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usunąć zewnętrzne twarde części fenkułów i przyciąć korzenie. Każdą cebulę przeciąć na pół, potem każdą połówkę na trzy części. Rozgrzać trochę oliwy w rondlu z przykrywką i zrumienić fenkuły ze zmiażdżonym czosnkiem i skórką z cytryny. Wlać Pernoda, dodać szafran i dusić, aż fenkuły zaczną się robić żółte. Dodać zmielone nasiona kopru włoskiego, gałązki estragonu i masło. Kiedy masło prawie całkiem się roztopi, a Pernod wyparuje, wlać tyle wody, aby fenkuły były zanurzone do połowy.
Przykryć i dusić na średnim ogniu 10 minut, aż woda prawie całkiem wyparuje, a fenkuł będzie al dente. Doprawić do smaku. Podać przybrane listkami estragonu.
Przykryć i dusić na średnim ogniu 10 minut, aż woda prawie całkiem wyparuje, a fenkuł będzie al dente. Doprawić do smaku. Podać przybrane listkami estragonu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W