Duszone golenie jagnięce
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.75)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 golenie jagnięce
- 4 marchewki
- obrane i posiekane
- 4 łodygi selera naciowego
- posiekane
- 1 l cydru
- 2 szklanki rodzynek
- 1 łyżka cynamonu
- 4 listki laurowe
- 2 kruche jabłka
- z wydrążonymi gniazdami nasiennymi
- pokrojone
- sól i pieprz
- 1 łodyga selera naciowego
- pokrojona na plasterki
- 1 marchew
- obrana i pokrojona na plasterki
- 1 jabłko
- z wydrążonym gniazdem nasiennym
- pokrojone na plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnio dużym ogniu rozgrzać duży rondel o grubym dnie, wlać olej. Kiedy zacznie dymić, włożyć golenie i obsmażyć na złoto z każdej strony. Zdjąć mięso na talerz. Zlać nadmiar tłuszczu, włożyć golenie z powrotem do garnka. Dodać marchew, seler naciowy, cebulę, cydr, rodzynki, cynamon, listki laurowe i jabłka. Doprawić solą i pieprzem. Szczelnie przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie (będzie prawie odchodzić od kości). 15 minut przed końcem gotowania dodać łodygę selera, marchew i jabłko pokrojone w plasterki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W