Domowe tortille

Domowe tortille
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
12

Przygotowanie:

Składniki:
2 szklanki drobnej mąki kukurydzianek (Masa Harina) (500 ml)
1½ szklanki wody (375 ml)
1 łyżeczka soli (5 ml)

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki wielkości piłki golfowej. Rozpłaszczamy rękoma na krążki. Układamy krążki pojedynczo pomiędzy dwiema warstwami folii plastikowej. Uderzając dnem ciężkiej patelni rozbijamy na placki. Podpiekamy na suchej, mocno rozgrzanej patelni żeliwnej po 30 sekund z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce. Uwaga: zamiast rozbijać patelnią, możemy użyć praski do tortilli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA