Czekoladowy mus z czereśniami w wiśniówce

Czekoladowy mus z czereśniami w wiśniówce
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 200 g świeżych czereśni
  • 1 łyżka miałkiego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady 70%
  • 2 żółtka z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
  • trochę mlecznej czekolady na wiórki do ozdobienia deseru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wydryluj czereśnie. Rozgrzej trochę wody w garnku i rozpuść cukier. Wsyp czereśnie i podgrzewaj 5 minut, aż sok zgęstnieje, a owoce zmiękną. Zdejmij garnek z ognia, dodaj odrobinę wiśniówki i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie roztop czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z delikatnie wrzącą wodą. Po stopieniu czekolady dolej śmietanę, wymieszaj, zdejmij miskę z garnka i pozwól zawartości ostygnąć. Ubij widelcem żółtka. Starannie wymieszaj je z czekoladą, aż masa będzie błyszcząca i gładka. Nałóż najpierw czereśnie na dno filiżanek, a następnie powoli nakładaj czekoladowy mus. Przed podaniem każdą porcję ozdób grubymi wiórkami mlecznej czekolady.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA