Czekoladowy mus z czereśniami w wiśniówce
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 200 g świeżych czereśni
- 1 łyżka miałkiego cukru trzcinowego
- 1 łyżka wiśniówki
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady 70%
- 2 żółtka z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
- trochę mlecznej czekolady na wiórki do ozdobienia deseru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wydryluj czereśnie. Rozgrzej trochę wody w garnku i rozpuść cukier. Wsyp czereśnie i podgrzewaj 5 minut, aż sok zgęstnieje, a owoce zmiękną. Zdejmij garnek z ognia, dodaj odrobinę wiśniówki i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie roztop czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z delikatnie wrzącą wodą. Po stopieniu czekolady dolej śmietanę, wymieszaj, zdejmij miskę z garnka i pozwól zawartości ostygnąć. Ubij widelcem żółtka. Starannie wymieszaj je z czekoladą, aż masa będzie błyszcząca i gładka. Nałóż najpierw czereśnie na dno filiżanek, a następnie powoli nakładaj czekoladowy mus. Przed podaniem każdą porcję ozdób grubymi wiórkami mlecznej czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W