Ciasto z szarymi renetami i jabłkami Bradley
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki farszu:
1 kg jabłek Bradley
675g szarych renet
duży kawałek masła
drobno starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
75g miałkiego cukru
Składniki ciasta:
375g mąki
szczypta soli
175g masła
75g miałkiego cukru
1 jajo
25-50 ml mleka
jajo rozkłócone z mlekiem, do smarowania
1 łyżka semoliny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij spody i wierzchy jabłek. Obierz je ze skórki. Rozetnij na pół, następnie na trzy grube cząstki. Usuń gniazda nasienne. Wrzuć na krótko do zakwaszonej wody, żeby nie straciły koloru. Przetnij cząstki na pół. Trzymaj oddzielnie oba gatunki jabłek. Wrzuć do rondla sporo masła. Gdy się roztopi, dodaj szare renety i przykryj. Duś je najwyżej przez 6 minut. Dorzuć jabłka Bramley. Dodaj 75 g miałkiego cukru. Jeśli wolisz słodsze ciasta, dorzuć 100 g. Dorzuć drobno startą skórkę z cytrusów. Delikatnie mieszaj. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków. Powinny mięknąć, ale w środku pozostać twardawe. Przełóż jabłka na durszlak i odsącz syrop. Przed podaniem polejesz nim gotowe ciasto. Jabłka muszą wystygnąć. Z podanych składników wyrób kruche ciasto. Weź ⅔ ciasta, odłóż na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj. Na posmarowanej masłem blasze postaw pierścień o średnicy 25 i wysokości 3,5 cm, posmarowany masłem i oprószony mąką. Na pierścień nałóż rozwałkowany placek tak, żeby brzegi placka zwisały poza krawędzie pierścienia. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj pergaminem, wysyp fasolki do pieczenia albo ryż. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Potem wyjmij papier i fasolki, wstaw do piekarnika na 5-10 minut. Spód ciasta jest gotowy. Odetnij zwisający płat, aby uzyskać równy brzeg. Jajkiem rozkłóconym z mlekiem posmaruj brzeg ciasta. Przyklej cienki pasek surowego ciasta dookoła krawędzi. Posmaruj jajkiem z mlekiem wnętrze spodu ciasta. Posyp go łyżką semoliny. Wystudzone jabłka przełóż do wnętrza formy. Posmaruj rozkłóconym jajkiem surowy pasek ciasta. Rozwałkuj resztę ciasta, aż otrzymasz zgrabne koło. Przełóż na wałek i zsuń na duszone jabłka. Dociśnij dookoła, sklejając dwie warstwy surowego ciasta. Odetnij nadmiar ciasta wokół pierścienia, żeby powstał zgrabny brzeg. Dociśnij brzeg, odsuwając od krawędzi pierścienia. Zrób małe nacięcie na wierzchu. Posmaruj cały wierzch rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury, czyli 240°C. Po 30-tu minutach wierzch będzie złocisty. Ciasto musi postać kwadrans, żeby owoce zmiękły. Przed podaniem polej je syropem jabłkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W