Ciasto serowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g kremowego sera
- w temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki gęstej śmietany
- 1½ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej i jeszcze trochę do podsypania przy wałkowaniu
- ½ łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać dobrze masło, ser i śmietanę w misce robota kuchennego. Dodać mąkę i sól. Mieszać, aż powstanie kula gładkiego ciasta. Wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 2 części. Spłaszczyć, i każdą osobno zawinąć w folię. Przed wałkowaniem schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny. Jeśli ciasto odpoczywa w lodówce przez noc – wyjąć 15 minut przed wałkowaniem. Posypać wałek i blat mąką. Położyć krążek ciasta. Rozwałkować równo, ponownie posypać wałek i blat mąką, obrócić ciasto na drugą stronę i jeszcze wałkować od środka ku brzegom. Jeszcze raz obrócić ciasto. Wałkować, aż powstanie cienki, okrągły placek o średnicy ok 30 cm. Powtórzyć z drugim kawałkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W