Ciasto diabelskie

Ciasto diabelskie
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 340 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form
  • ¾ miarki przesianego holenderskiego kakao
  • plus kakao do posypania form
  • ¾ miarki gorącej wody
  • ¾ miarki kwaśnej śmietany
  • 3 miarki przesianej mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ¼ miarki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • krem z mlecznej czekolady do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować masłem dwie 22-centymetrowe formy. Wyłożyć formy papierem do pieczenia. Posypać kakao i usunąć nadmiar. W średniej misce wymieszać kakao i gorącą wodę na gładką masę. Dolać kwaśną śmietanę. Do średniej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić. W mikserze ustawionym na średnie obroty utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ucierać 3-4 minuty. Pojedynczo wbić jajka. Wymieszać masę po każdym jajku. Zebrać masę z brzegów miski. Dodać esencję waniliową. Wymieszać. Ustawić mikser na wolne obroty. Dodać mąkę w dwóch porcjach naprzemiennie z kakao. Zacząć i skończyć na mące. Mieszać do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do form albo foremek na babeczki. Wyrównać wierzch łopatką. Piec 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. (Babeczki piec 18-20 minut). Wyjąć formy z piekarnika i studzić przez 15 minut. Wyjąć ciasto z formy i usunąć papier do pieczenia. Studzić ciasto do góry nogami. Wyrównać wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Przełożyć ciasto na obrotową paterę i udekorować kremem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA