Ciasto daktylowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 110 g rodzynek
- 225 g pokrojonych daktyli
- 175 g sułtanek
- 110 g rodzynek koryntek
- 275 g masła
- 275 ml wody
- puszka słodkiego skondensowanego mleka (400 g)
- 150 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 150 g białej mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kopiasta łyżka marmolady z dużymi kawałkami owoców
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem kwadratową blaszkę 20 x 20 cm. Do garnka włożyć bakalie, dodać masło, wodę i mleko skondensowane. Doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, często mieszając dla ochrony przed przypaleniem. Zmniejszyć ogień i pogotować kolejne 3-4 minuty. Przełożyć bakalie do miski i odstawić do ostygnięcia. W drugiej misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą i sodą. Ostudzone bakalie dodać wraz z marmoladą do mąki, wymieszać starannie. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć formę podwójną warstwą pergaminu. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę i 45 minut. Przed podaniem ciasto ostudzić w formie przez 10 minut, a następnie wyłożyć na drucianą kratkę. Można podawać, kiedy jeszcze jest lekko ciepłe, można też wystudzić je całkowicie przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W