Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 32)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Ciasto:
- filiżanka wody
- 1 i ¼ filiżanki cukru
- 125 g masła
- pół filiżanki kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 i ¼ filiżanki mąki ze środkiem spulchniającym
- 2 jajka
Krem:
- 125 g cukru pudru
- 15 g kakao
- 100 g kremowego serka
- 125 g masła
- 160 g gorzkiej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 170°C (zwykły do 190°C). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku zagotować wodę z cukrem, masłem, kakao i sodą. Zmniejszyć płomień i gotować przez 2 minuty. Dodać czekoladę i wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać mąkę i jajka. Miksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy i piec przez 40 minut. Ostudzić i pokryć kremem.
Krem:
Serek i masło zmiksować na gładką masę. Dodać przesiany cukier puder i kakao. Ubijając wlewać stopioną czekoladę.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 170°C (zwykły do 190°C). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku zagotować wodę z cukrem, masłem, kakao i sodą. Zmniejszyć płomień i gotować przez 2 minuty. Dodać czekoladę i wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać mąkę i jajka. Miksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy i piec przez 40 minut. Ostudzić i pokryć kremem.
Krem:
Serek i masło zmiksować na gładką masę. Dodać przesiany cukier puder i kakao. Ubijając wlewać stopioną czekoladę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W