Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 32)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Ciasto:

  • filiżanka wody
  • 1 i ¼ filiżanki cukru
  • 125 g masła
  • pół filiżanki kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 i ¼ filiżanki mąki ze środkiem spulchniającym
  • 2 jajka

Krem:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto:
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 170°C (zwykły do 190°C). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku zagotować wodę z cukrem, masłem, kakao i sodą. Zmniejszyć płomień i gotować przez 2 minuty. Dodać czekoladę i wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać mąkę i jajka. Miksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy i piec przez 40 minut. Ostudzić i pokryć kremem.

Krem:
Serek i masło zmiksować na gładką masę. Dodać przesiany cukier puder i kakao. Ubijając wlewać stopioną czekoladę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA