Ciasto cytrynowo-lawendowe

Ciasto cytrynowo-lawendowe
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g cukru drobnego
  • 1½ łyżki kwiatu lawendy
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 duże jaja
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła, roztopionego
Do polania:
Do posypania:
  • 1 łyżka cukru gruboziarnistego
  • 2 łyżeczki kwiatu lawendy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach ok. 10 cm x 20 cm.

W misce zmieszaj mąkę, spulchniacze, cukier, lawendę i skórkę z cytryny.

Ubij jajka i wymieszaj z jogurtem i roztopionym masłem. Wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj łopatką tylko do momentu połączenia składników.

Przelej do brytfanki i piecz 40 minut, lub aż patyczek wbity w środek będzie czysty.

Upieczone ciasto ponakłuwaj głęboko patyczkiem. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem i polej gorące ciasto. Posyp cukrem gruboziarnistym i lawendą. Nie wyjmuj z formy i odstaw do wystygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA