Ciasto cytrynowo-lawendowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g cukru drobnego
- 1½ łyżki kwiatu lawendy
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 duże jaja
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g masła, roztopionego
Do polania:
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki cukru pudru
Do posypania:
- 1 łyżka cukru gruboziarnistego
- 2 łyżeczki kwiatu lawendy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach ok. 10 cm x 20 cm.
W misce zmieszaj mąkę, spulchniacze, cukier, lawendę i skórkę z cytryny.
Ubij jajka i wymieszaj z jogurtem i roztopionym masłem. Wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj łopatką tylko do momentu połączenia składników.
Przelej do brytfanki i piecz 40 minut, lub aż patyczek wbity w środek będzie czysty.
Upieczone ciasto ponakłuwaj głęboko patyczkiem. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem i polej gorące ciasto. Posyp cukrem gruboziarnistym i lawendą. Nie wyjmuj z formy i odstaw do wystygnięcia.
W misce zmieszaj mąkę, spulchniacze, cukier, lawendę i skórkę z cytryny.
Ubij jajka i wymieszaj z jogurtem i roztopionym masłem. Wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj łopatką tylko do momentu połączenia składników.
Przelej do brytfanki i piecz 40 minut, lub aż patyczek wbity w środek będzie czysty.
Upieczone ciasto ponakłuwaj głęboko patyczkiem. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem i polej gorące ciasto. Posyp cukrem gruboziarnistym i lawendą. Nie wyjmuj z formy i odstaw do wystygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W