Ciasto chmura kokosowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- 1 miarka przesianej mąki tortowej
- 1 ½ miarki bardzo drobnego cukru
- 1 ¾ miarki białek dużych jaj ( 14)
- w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki winianu potasu
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 7-minutowy lukier (według przepisu)
- 3 – 4 miarki płatków kokosowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na drobnym sitku przesiać 4 razy mąkę i ¾ miarki cukru.
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól, winian potasu i esencję waniliową. Ubić pianę. Zwiększyć obroty miksera i dodać pozostały cukier po jednej łyżce. Ubić sztywną pianę. Przełożyć pianę do dużej miski. Dodać suche składniki przez sitko w 6 porcjach. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do 25-centymetrowej nie wysmarowanej formy z wyjmowanym dnem. Wygładzić brzeg łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i sprężyste. Odwrócić formę i ustawić na nóżkach albo na butelce. Studzić przez godzinę. Podważyć brzegi ciasta przed wyjęciem z formy.
Przełożyć ciasto na talerz do góry nogami. Odciąć wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Nie połamać wierzchniej warstwy. Odstawić. Wyciąć 2-centymetrowy tunel w cieście. Napełnić tunel lukrem i posmarować całe ciasto. Posypać płatkami kokosowymi i natychmiast podawać.
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól, winian potasu i esencję waniliową. Ubić pianę. Zwiększyć obroty miksera i dodać pozostały cukier po jednej łyżce. Ubić sztywną pianę. Przełożyć pianę do dużej miski. Dodać suche składniki przez sitko w 6 porcjach. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do 25-centymetrowej nie wysmarowanej formy z wyjmowanym dnem. Wygładzić brzeg łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i sprężyste. Odwrócić formę i ustawić na nóżkach albo na butelce. Studzić przez godzinę. Podważyć brzegi ciasta przed wyjęciem z formy.
Przełożyć ciasto na talerz do góry nogami. Odciąć wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Nie połamać wierzchniej warstwy. Odstawić. Wyciąć 2-centymetrowy tunel w cieście. Napełnić tunel lukrem i posmarować całe ciasto. Posypać płatkami kokosowymi i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W