Ciastka z wiórkami czekolady
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 kopiasta szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki zimnego masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka syropu kukurydzianego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka wiórków czekolady
- masło lub olej do nasmarowania pergaminu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Rozetrzyj w mikserze stacjonarnym lub robotem kuchennym zimne masło i oba rodzaje cukru. Możesz to też zrobić ręcznie, ale wymaga to sporo roboty. Dodaj syrop kukurydziany, jajko, oraz ekstrakt waniliowy i rozcieraj dalej, aż się dobrze wymieszają. Zbierz masę z boków miski i stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj mąkę z dodatkami. Kiedy się dokładnie połączą wyłącz mikser. Dodaj wiórki czekoladowe i wymieszaj łyżką. Nałóż łyżką porcje masy na wysmarowany tłuszczem pergamin do pieczenia. Lekko rozpłaszcz. Pozostaw między porcjami sporo miejsca. Piecz przez 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty, żeby trochę ostygły, a następnie zdejmij z blachy i ostudź jeszcze bardziej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W