Ciastka z fistaszkami i czekoladą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Królestwo bajecznych wypieków (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Składniki:100 g niesolonego masła
100 g jasnego cukru muscovado
1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)
150 g mąki z proszkiem do pieczenia*
80 g prażonych, solonych fistaszków
50 g krówek lub miękkich toffi
100 g kropelek z czekolady mlecznej
do dekoracji:
pomarańczowa czekolada
posypka odpowiednia na Halloween (dynie, nietoperze)
zozole (cukierki musujące)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło i cukier, miksować kilka minut na gładką, puszystą masę. Dodać jasną melasę i chwilę miksować. Przesiać do mieszaniny mąkę. Grubo posiekać fistaszki i krówki lub toffi, dorzucić, dodać kropelki czekoladowe. Wszystko razem wymieszać rękami. Uformować kulki z ciasta, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. Wyjąć, zostawić kilka minut na blasze, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Pomarańczową czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miski i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody). Zanurzać ciastka do połowy w stopionej czekoladzie i odkładać na kratkę, by obciekły (pod spodem położyć papier do pieczenia, by nie pobrudzić blatu). Udekorować posypką i pokruszonymi zozolami. Zostawić na godzinę, by czekolada zastygła.
* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.
© Fiona Cairns
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W