Ciasteczka owsiane z groszkami czekoladowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 113,5g masła
- 225 g cukru
- 1 łyżka melasy
- 110 g mąki
- 110 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajo
- 1 łyżka ekstraktu wanilii
- 110 g groszków czekoladowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do robota kuchennego wrzuć masło, cukier i melasę. Ucieraj na puszystą masę. Jeśli nie masz robota, utrzyj energicznymi ruchami w dużej misce. W drugiej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Dolej jajo i ekstrakt do masła, dokładnie wymieszaj. Wygarnij masę z dna, dodawaj stopniowo suche składniki i ucieraj na gładką masę. Dorzuć groszki i wymieszaj łyżką. Jeśli wolisz ciasteczka o gładkiej konsystencji, dodaj płatki owsiane błyskawiczne albo rozdrobnione. Łyżką nabieraj ciasto i układaj kulki na posmarowanej tłuszczem blasze. Lekko rozpłaszcz. Pozostaw między nimi dużo miejsca, bo urosną. Piecz przez 12-15 minut. Zostaw na 2 minuty, żeby przestygły. Zdejmij z blachy. Postaraj się zjeść tylko jedno!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W