Chutney z mango
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Składniki:
- 1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy
- 1½ łyżeczki sproszkowanych
- czerwonych papryczek chilli
- 2 grubo posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżeczki tartego
- świeżego imbiru
- 125 ml octu
- 2 miarki miodu
- 2 kg dojrzałych owoców mango Bowen
- obranych i pokrojonych w plastry
- 1 łyżeczka drobno posiekanych papryczek chilli
- 1 łyżeczka soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miseczki wrzuć imbir, czosnek, chilli i gorczycę. Dolej 2 łyżki stołowe octu, wymieszaj.
Resztę octu i miodu wlej do dużego rondla. Mieszaj na małym ogniu, aż się połączą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dorzuć mango i mieszkankę przypraw. Dodaj chilli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, gotuj przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie tak gęsta, że pokryje wierzch łyżki. W tym czasie wysterylizuj słoiki i zakrętki. Przełóż gotowe chutney do słoików, zakręć. Nieotwarte chutney można przechowywać przez rok. Po otwarciu trzymaj w lodówce. Przez miesiąc nadaje się do jedzenia.
Resztę octu i miodu wlej do dużego rondla. Mieszaj na małym ogniu, aż się połączą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dorzuć mango i mieszkankę przypraw. Dodaj chilli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, gotuj przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie tak gęsta, że pokryje wierzch łyżki. W tym czasie wysterylizuj słoiki i zakrętki. Przełóż gotowe chutney do słoików, zakręć. Nieotwarte chutney można przechowywać przez rok. Po otwarciu trzymaj w lodówce. Przez miesiąc nadaje się do jedzenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W