Chili z kurczaka
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 10 podłużnych pomidorów
- pokrojonych wzdłuż na pół
- 1 papryczka jalapeno
- 1 biała cebula
- obrana i przekrojona na pół
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
- bez kości i skóry
- pokrojonych w niewielką kostkę
- ¼ szklanki mielonego chili
- sól
- 2 wędzone papryczki chipotle z puszki
- drobno posiekane
- 1¾ szklanki rosołu
- domowego lub kupnego
- 1 puszka (40 dag) czerwonej fasoli
- odsączonej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Ułożyć w brytfance pomidory, cebulę, czosnek, przecięciem w dół. Piec ok. 5 minut, aż lekko sczernieją. Pomidory i jalapeno włożyć do blendera i zmiksować. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać dużą, grubą patelnię na silnym ogniu. Wlać olej, porcjami obsmażać mięso, aż się silnie zrumieni 5-6 minut. Przełożyć na talerz. Zmniejszyć ogień do średniego. Wsypać cebulę i czosnek. Smażyć na złoto, ok 10 minut. Dodać sproszkowane chili i 2 łyżeczki soli. Smażyć mieszając 1 minutę. Dodać chipotle i mięso. Zwiększyć ogień. Wlać zmiksowane pomidory z jalapeno. Dusić mieszając 3-5 minut. Wlać rosół, dusić 20 minut. Dodać fasolę. Dusić 10 minut. Można podać z grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W