Buraczany chłodnik z maślanką

Buraczany chłodnik z maślanką
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 450 g świeżych buraków
  • obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • ¾ szklanki obranej i pokrojonej w kostkę marchwi
  • 1 ząbek czosnku
  • zmiażdżony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki maślanki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • kwaśna śmietana do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj warzywa z sokiem cytrynowym w bulionie, aż będą miękkie (ok. 40 min). Zmiel na gładkie puree, przecedź i odstaw do ostygnięcia. Zmieszaj z maślanką i dopraw do smaku. Dodaj koperek, wymieszaj i wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem dopraw do smaku. Podawaj porcje zupy z łyżką kwaśnej śmietany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA