Buraczany chłodnik z maślanką
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 450 g świeżych buraków
- obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- ¾ szklanki obranej i pokrojonej w kostkę marchwi
- 1 ząbek czosnku
- zmiażdżony
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki maślanki
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- kwaśna śmietana do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj warzywa z sokiem cytrynowym w bulionie, aż będą miękkie (ok. 40 min). Zmiel na gładkie puree, przecedź i odstaw do ostygnięcia. Zmieszaj z maślanką i dopraw do smaku. Dodaj koperek, wymieszaj i wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem dopraw do smaku. Podawaj porcje zupy z łyżką kwaśnej śmietany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W