Bulion wołowy

Bulion wołowy
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 2,5 kg wołowiny z kośćmi i szpikiem
  • 2 marchewki, grubo posiekane
  • 1 łodyga selera naciowego, grubo posiekana
  • 1 pasternak, grubo posiekany
  • 1 suszony liść laurowy
  • 1 cebula, nieobrana, przekrojona na pół
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieść mięso w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1 godzinę. Zbieraj szum do czasu, aż powierzchnia będzie czysta. Dolewaj wody, jeśli mięso zacznie być widoczne nad jej powierzchnią.

Dodaj marchewkę, seler, pasternak i liść laurowy. Połówki cebuli umieść bezpośrednio nad palnikiem i przewracaj je szczypcami, aż się zarumienią. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, umieść cebule na blaszce i piecz w piekarniku, aż osiągną złoty kolor. Następnie wrzuć cebulę do garnka i duś przez 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.

Przygotuj wodę z lodem. Przecedź bulion przez sitko o cienkich oczkach lub przez gazę do dużej miski. Usuń pozostałości. Włóż miskę do lodowatej wody i poczekaj, aż bulion ostygnie.

Wlej bulion do szczelnego pojemnika i schowaj do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Następnie usuń odłożony tłuszcz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA