Bulion wołowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- 2,5 kg wołowiny z kośćmi i szpikiem
- 2 marchewki, grubo posiekane
- 1 łodyga selera naciowego, grubo posiekana
- 1 pasternak, grubo posiekany
- 1 suszony liść laurowy
- 1 cebula, nieobrana, przekrojona na pół
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umieść mięso w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1 godzinę. Zbieraj szum do czasu, aż powierzchnia będzie czysta. Dolewaj wody, jeśli mięso zacznie być widoczne nad jej powierzchnią.
Dodaj marchewkę, seler, pasternak i liść laurowy. Połówki cebuli umieść bezpośrednio nad palnikiem i przewracaj je szczypcami, aż się zarumienią. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, umieść cebule na blaszce i piecz w piekarniku, aż osiągną złoty kolor. Następnie wrzuć cebulę do garnka i duś przez 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
Przygotuj wodę z lodem. Przecedź bulion przez sitko o cienkich oczkach lub przez gazę do dużej miski. Usuń pozostałości. Włóż miskę do lodowatej wody i poczekaj, aż bulion ostygnie.
Wlej bulion do szczelnego pojemnika i schowaj do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Następnie usuń odłożony tłuszcz.
Dodaj marchewkę, seler, pasternak i liść laurowy. Połówki cebuli umieść bezpośrednio nad palnikiem i przewracaj je szczypcami, aż się zarumienią. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, umieść cebule na blaszce i piecz w piekarniku, aż osiągną złoty kolor. Następnie wrzuć cebulę do garnka i duś przez 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
Przygotuj wodę z lodem. Przecedź bulion przez sitko o cienkich oczkach lub przez gazę do dużej miski. Usuń pozostałości. Włóż miskę do lodowatej wody i poczekaj, aż bulion ostygnie.
Wlej bulion do szczelnego pojemnika i schowaj do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Następnie usuń odłożony tłuszcz.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W