Budyń tiramisu
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 szklanki mleka 2%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 żółtka
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 55 g czekolady deserowej
- posiekanej
- 1 szklanka serka mascarpone o temperaturze pokojowej
- cynamon i kakao w proszku do oprószenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej 3 szklanki mleka z kawą, nie doprowadzając do wrzenia. W misce zmieszaj 1 szklankę mleka, żółtka, skrobię kukurydzianą i cukier. Stale mieszając trzepaczką wlej zagrzane mleko do miski, a następnie wymieszane składniki przelej z powrotem do garnka. Stale mieszając podgrzewaj je na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje i zrobi się lśniący (ok. 5 min). Zdejmij garnek z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i połową budyniu zalej posiekaną czekoladę, mieszając aż się rozpuści. Obie porcje budyniu przykryj plastikową folią tak, żeby folia leżała na powierzchni budyniu, odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Nałóż czekoladowy budyń do 6 szklanek. Przemieszaj mascarpone, żeby zmiękł i dodaj do budyniu mokka. Wymieszaj, nałóż porcje jasnego budyniu z mascarpone na budyń czekoladowy, oprósz cynamonem i kakao.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W