Blok czekoladowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.112)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 225 g najlepszej 70% gorzkiej czekolady
- posiekanej
- 1 szklanka 36% śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- zeskrobać ziarenka
- lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka Grand Marnier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łagodnie podgrzać śmietanę z laską i ziarenkami wanilii w małym garnku. Kiedy mieszanka zacznie się gotować, wyłączyć płomień i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż czekolada całkowicie się stopi, a całość będzie gładka i lśniąca. Jeśli masa zacznie się rozwarstwiać i warzyć, dodać łyżkę lub dwie zimnej śmietany i nadal delikatnie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać do małych miseczek i włożyć do lodówki. Podawać ze zbożowymi herbatnikami, biscotti lub owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W