Bakłażan z tofu, ryżem i komosą
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Przygotowanie:
Składnki:
4 łyżki oliwy
4 filiżanki bakłażana
2 łyżki oliwy
duży por
2 ząbki czosnku
1 zielone chili
łyżka imbiru
łyżka posiekanych łodyg kolendry
3 - 4 opakowania dashi
łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki tamari
2 opakowania jedwabistego tofu
8 grzybów shitake
2 łyżki liści kolendry
4 dymki
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić na 4-centymetrowe kawałki i podsmażyć na oliwie. Żeby były mniej tłuste można je upiec na grillu albo w piekarniku. Odsączyć na papierowym ręczniku. Por pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, chili, imbir i łodygi kolendry. Smażyć przez minutę. Dołożyć bakłażany. Zalać wodą. Dodać dashi, olej sezamowy i tamari. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dołożyć tofu. Przybrać dymką i natką kolendry. Podawać z komosą ryżową albo brązowym ryżem.
Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W