Ananas w sosie karmelowym

Ananas w sosie karmelowym
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 mały ananas (około 1 kg z zielonym wierzchołkiem)
  • 3 łyżki masła
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki ciemnego rumu (do wyboru)
  • rozgniecione pistacje
  • do przybrania (do wyboru)
  • kwaśna śmietana
  • do podania (do wyboru)
  • kruche ciasteczka
  • do podania (do wyboru)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odkroić zielony wierzchołek i piętkę ananasa. Pokroić wzdłuż na osiem części. Usunąć rdzeń i skórę.
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło i brązowy cukier. Mieszać, aż cukier zwilgotnieje. Ułożyć z cząstek ananasa pojedynczą warstwę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 6-7 minut, nie mieszając. Zdjąć pokrywkę, odwrócić cząstki ananasa na drugą stronę. Gotować bez przykrycia przez 6-8 minut. Pod koniec gotowania potrząsać patelnią wtedy, gdy syrop na patelni zacznie się zamieniać w gęsty, ciemny karmel. Obrócić kawałki ananasa tak, aby je obtoczyć w karmelu. Przełożyć zawartość patelni na półmisek. Kiedy ananas osiągnie temperaturę pokojową, skropić rumem i posypać pistacjami. Podawać z kwaśną śmietaną i kruchymi ciasteczkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA