Ananas w cieście z lodami lukrecjowymi

Ananas w cieście z lodami lukrecjowymi
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Figle (odc.1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:



Lody lukrecjowe
250 ml mleka
250 ml gęstej śmietany
50 g miękkiej lukrecji
50 g cukru
6 żółtek
½ laski wanilii

Ananasy w cieście
300 ml lemoniady
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki wiórków kokosowych
szczypta suszonych drożdży
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki mąki
1 dojrzały ananas
cukier z cynamonem
1l oleju roślinnego

Sos karmelowy
500 g drobnego cukru
1 łyżeczka glukozy
75 ml wody
100 ml śmietany
odrobina Malibu


Lody lukrecjowe
Podgrzać w stalowym rondlu na małym ogniu śmietanę z pokrojonymi laskami wanilii i lukrecją. Mieszać co jakiś czas przez 15 – 20 min. Przecedzić płyn, przelać z powrotem do rondla, dolać mleko i doprowadzić płyn do wrzenia. Oddzielić białko od żółtek i utrzeć żółtka z cukrem w dość dużej misce. Powoli zalać jajeczny krem mleczną mieszaniną mieszając intensywnie, żeby żółtka się nie ścięły. Przelać zawartość miski do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przecedzić krem do miski, wstawić do wody z lodem, ostudzić i schłodzić przed wlaniem do maszynki do lodów.

Ciasto do smażenia ananasa
W dużej misce zmieszać lemoniadę, skrobię kukurydzianą, drożdże, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszając powoli wsypywać mąkę. Wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki.

Sos karmelowy
W czystym rondlu zmieszać glukozę z cukrem i wodą, aż powstanie gęsta pasta. Gotować na dużym ogniu, obmywając ścianki rondla pędzlem z zimną wodą, żeby zapobiec ponownej krystalizacji cukru. Używając cukierniczego termometru z czujnikiem, doprowadzić mieszaninę do temperatury160ºC, zalać śmietaną i wymieszać na małym ogniu aż powstanie gładki, gęsty sos. Pod koniec dodać Malibu. Ostudzić, przelać do miękkiej butelki i schłodzić. Pokroić ananasa na plastry centymetrowej grubości, okroić skórkę i wyciąć włóknisty środek. Na krótko przed podaniem deseru rozgrzać olej w rondlu. Do wrzącego oleju wkładać plastry ananasa zanurzone w cieście. Smażyć aż będą złotobrązowe. Osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać od razu, z porcją lodów lukrecjowych i sosem karmelowym.

© Emma MacKay

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA