81.biszkopt przekładany dżemem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.81)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Składniki ciasta
225g miękkiego masła lub margaryny
225g cukru
4 jaja
225g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki przełożenia i dekoracji
4 łyżki stołowe dżemu truskawkowego lub malinowego
cukier puder
Przygotowanie
Wysmarować cienko tłuszczem dwie okrągłe foremki o średnicy 20 cm i wysokości 4 cm. Wyłożyć dno pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki. Ubijać elektrycznym mikserem ręcznym przez 2 minuty. Można to także zrobić drewnianą łyżką. Podzielić ciasto na dwie równe porcje, przełożyć do foremek i wyrównać wierzch. Piec 25 minut, aż ładnie wyrosną i będą złociste. Wierzch ciasta powinien się uginać pod dotknięciem. Wyjąć z piekarnika, pozostawić kilka minut, następnie wyłożyć na metalową kratkę. Oderwać pergamin i przykryć foremkami. Pozostawić, aby ciasto całkowicie wystygło. Wybrać ładniejszy placek na wierzch. Drugi położyć na paterze. Posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W