13.tarta bananowa z sosem czekoladowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Na ciasto250g mąki
100g masła
100g cukru-pudru
2 jajka
1 laska wanili, rozkrojona wzdłuż na pół
Na kruszonkę
35g mąki
35g drobnego cukru
szczypta cynamonu
Na nadzienie
5 bananów, pokrojone wzdłuż na plasterki
180g masła
180g cukru
6 łyżek śmietany kremówki
Na sos czekoladowy
100m śmietany kremówki
50g czekolady
Przygotowanie
Rozgnieć mąkę z masłem, dodaj cukier puder. Roztrzep jajka, dodaj nasionka wanilii i wymieszaj z ciastem. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 20 cm formę do tart i podpiecz na biało w temeratuze 180°C przez około 15-20 minut. Rozgrzej patelnię teflonową i wrzuć na nią cukier i masło i zrób karmel. Dodaj banany, śmietanę, obtocz banany w karmelu i nałóż na spód tarty. Rozetrzyj mąkę, cukier i cynamon i posyp tartę z wierzchu. Piecz w wysokiej temperaturze przez 10 minut. Rozgrzej w garnku śmietanę, zdejmij z ognia i rozpuść w niej czekoladę Podawaj kawałki tarty polane sosem czekoladowym.
© James Tanner
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W