03.babeczki z pastą z marakui

03.babeczki z pastą z marakui
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Na babeczki
1 łyżka cukru pudru
310g mąki
1½ łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
250ml mleka
30g masła, roztopionego

Na pastę z marakui
2 jajka
125ml miąższu z marakui
80g drobnego cukru
60g masła, miękkiego

Przygotowanie,/b>
Zacznij od babeczek. Rozgrzej piekarnik do 220C. Przesiej cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia do miski, dodaj sól, mleko i masło i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3cm, następnie szklanką wytnij koła o średnicy jakiś 5cm. Przełóż je na natłuszczoną blachę do pieczenia. Piecz przez 8-10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Teraz pasta z marakui. Wymieszaj jajka, miąższ z marakui i cukier w misce, następnie postaw ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką przez 8 minut, aż masa zgęstnieje, potem zdejmij miskę z garnka i dodaj masła. Wymieszaj i odstaw, żeby ostygło. Podawaj z ciepłymi babeczkami i bitą śmietaną.

© Bill Granger

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA