Zupa z wiśniami i kumkwatem

Zupa z wiśniami i kumkwatem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 ml czerwonego wina o owocowym aromacie
  • najlepiej pinot noir lub Beaujolais
  • 1 szklanka cukru lub do smaku
  • ok. 700 g wiśni umytych i wyszypułkowanych
  • lub 450 g wiśni i 250 g kumkwatu
  • przekrojonego na pół i bez pestek
  • 1 mango
  • obrane i pokrojone na centymetrowe kostki
  • 125 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu (lub do smaku)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać wino, cukier i 125 ml wody w garnku, który pomieści też czereśnie. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu przed 5 minut, aż odparuje alkohol. Dodać wiśnie i kumkwat, jeśli go używamy. Dalej gotować na wolnym ogniu, aż wiśnie będą dosyć miękkie, 10-15 minut. Spróbować i ewentualnie dosłodzić. Przelać do salaterki, ostudzić, potem schłodzić w lodówce (można przyspieszyć chłodzenie wstawiając salaterkę do większej miski wypełnionej lodem i mieszać, w razie potrzeby dodając lodu). Przelać do 4 mniejszych salaterek, udekorować mango i łyżką creme fraiche lub kwaśnej śmietany albo jogurtu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA