Zupa z wiśniami i kumkwatem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.38)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 ml czerwonego wina o owocowym aromacie
- najlepiej pinot noir lub Beaujolais
- 1 szklanka cukru lub do smaku
- ok. 700 g wiśni umytych i wyszypułkowanych
- lub 450 g wiśni i 250 g kumkwatu
- przekrojonego na pół i bez pestek
- 1 mango
- obrane i pokrojone na centymetrowe kostki
- 125 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu (lub do smaku)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać wino, cukier i 125 ml wody w garnku, który pomieści też czereśnie. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu przed 5 minut, aż odparuje alkohol. Dodać wiśnie i kumkwat, jeśli go używamy. Dalej gotować na wolnym ogniu, aż wiśnie będą dosyć miękkie, 10-15 minut. Spróbować i ewentualnie dosłodzić. Przelać do salaterki, ostudzić, potem schłodzić w lodówce (można przyspieszyć chłodzenie wstawiając salaterkę do większej miski wypełnionej lodem i mieszać, w razie potrzeby dodając lodu). Przelać do 4 mniejszych salaterek, udekorować mango i łyżką creme fraiche lub kwaśnej śmietany albo jogurtu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W